Aanloopschalen, functieschalen, normpercentages. We leggen uit wat je salaristabel in het hbo betekent. De tabel vind je in de cao hbo.
Bij elke functie hoort een salarisschaal, in totaal zijn er 18 schalen. Het functiewaarderingssysteem Fuwa bepaalt in welke schaal jouw functie zit. Weet dat alle nieuwe collega’s met de titel 'docent' áltijd in salarisschaal 11 of hoger moeten zitten. In de cao 2023-2024 heeft de AOb samen met de bonden en hogescholen deze afspraak duidelijk vastgelegd. “Dat is een belangrijke stap”, zegt Van der Zweep. “In het hbo willen we brede en stevige docentfuncties waar docenten eigen onderwijs ontwikkelen. Daar hoort schaal 11 bij.” Alle hogescholen moeten docenten die op dit moment in salarisschaal 10 zitten en al taken uitvoeren waarbij ze bijvoorbeeld afstudeerders begeleiden, onderwijs ontwikkelen of studenten beoordelen en toetsen zo snel mogelijk in salarisschaal 11 plaatsen. Voor 1 september 2025 moet dit zijn geregeld. Salarisschaal 11 heeft een hoger maximum dan 10.
Bij elke salarisschaal zie je in de tabel 'min' en 'max' staan. Dit staat voor minimum en maximum. Voor salarisschaal 11 is het minimum bijvoorbeeld 4.234,28 euro bruto en het maximum is vastgesteld op 5.936,77 euro bruto. Het zijn de grenzen waarbinnen het salaris kan variëren binnen de schaal waarin jouw functie is ingedeeld. Op basis van je eerdere ervaring word je ergens tussen het minimum en maximum ingeschaald. Om te bepalen waar je in de schaal terechtkomt telt relevante werkervaring. “Er zijn geen tredes”, zegt de AOb-bestuurder. “Vaak vragen hogescholen wat je loon was bij een vorige werkgever en wordt zo het salaris bepaald. Dat is eigenlijk niet correct. Beter is het om puur uit te gaan van werkervaring en competenties, omdat je anders onterechte beloningsverschillen krijgt tussen collega’s die hetzelfde werk doen. Indelen op basis van het oude loon houdt oneerlijke beloningsverschillen tussen mannen en vrouwen in stand.”
Aanloopsalarissen zijn salarissen voor collega's die nog niet aan alle functie-eisen voldoen. Dit kan voorkomen als je in een inwerktraject zit of je Basiskwalificatie Didactische Bekwaamheid (BDB) nog moet halen. Let wel op: als je de functie inmiddels volwaardig invult, dan moet je direct geplaatst worden op ten minste het minimum van de bijbehorende salarisschaal, in dit geval salarisschaal 11. In de praktijk gebeurt dat vaak wanneer je niet meer in het inwerktraject zit. Van der Zweep: “Het is vooral belangrijk dat als bij je benoeming al duidelijk is dat je de BDB moet halen, je werkgever je dan tenminste plaatst in de aanloopsalarissen van schaal 11.”
Als je je functie goed invult, krijg je elk jaar een verhoging met het normpercentage. Dat is de 'periodiek' waar je collega's misschien weleens over hoort praten. Dit percentage vind je in de tabel terug onder de noemer 'norm%'. Bij salarisschaal 11 is dit percentage 2,8 procent. Goed om te weten: het normpercentage wordt berekend over het maximum van de schaal en niet over je huidige salaris zoals soms wordt gedacht.
Je hoeft niet per se jaarlijks een beoordelingsgesprek te hebben om je periodiek te krijgen. Zeker als je beoordeling gewoon goed is, is dat niet altijd nodig. Wel moet jouw werkgever altijd een mededeling doen over de periodiek en heb je als werknemer altijd recht om een beoordelingsgesprek aan te vragen.
Krijg je een uitstekende beoordeling van je leidinggevende? Dan heb je recht op twee periodieken. Een onvoldoende beoordeling leidt tot geen periodiek. Elke hogeschool heeft met de bonden in een regeling afgesproken wat de criteria zijn voor de beoordeling. Ben je het niet eens met een beoordeling? Teken dan intern beroep aan.
Als je uitzendkracht bent in het hbo, maakt dat niets uit voor het salaris. Uitzendkrachten hebben recht op hetzelfde salaris, alle extra's en zij bouwen vanaf dag één pensioen op. Van der Zweep: “Ook moeten hogescholen het verschil tussen het betere pensioen van pensioenfonds ABP (waar al het onderwijspersoneel bij is aangesloten) en de cao-uitzendkrachten aanvullen. Zo voorkomen we concurrentie op arbeidsvoorwaarden.”