Alarmdag universiteiten: een nat pak voor 1,1 miljard
De voorzitter van de vereniging van universiteiten (VSNU) Pieter Duisenberg liep vanmiddag de Haagse Hofvijver in om aan te geven dat de sector het water aan de lippen staat. Studenten, docenten en hoogleraren willen met een jaarlijkse investering van 1,1 miljard euro weer naar een ‘Normaal Academisch Peil’. Een initiatief van onder andere de AOb.
Hagel, sneeuw en harde wind maakten het allerminst aantrekkelijk om de Haagse hofvijver in te gaan. Toch deed onder andere VSNU-voorzitter Duisenberg het - enigszins beschermd door een wetsuit. Met als doel de formerende politieke partijen te wijzen op de noodzaak van een flinke, structurele investering in het wetenschappelijk onderwijs.
Ook Freya Chiappino, vice-voorzitter van studentenvakbond LSVb, haalde een nat pak en sprak de negen aanwezige Kamerleden toe. Onder meer de VVD, het CDA, de PvdA en de PVV stuurden een afvaardiging. Chiappino: “De arbeidsomstandigheden van onze docenten is jullie verantwoordelijkheid. Dat ze ons mailtjes sturen midden in de nacht. Dat ze omvallen in de collegezaal. Dat moet ophouden.”
Dat ze ons mailtjes sturen midden in de nacht. Dat ze omvallen in de collegezaal. Dat moet ophouden
Hoogleraar Annelien de Dijn deelde vandaag haar opinie in de Volkskrant. Ze wijst de lezers op de dagelijkse realiteit van de veertien universiteiten in Nederland: ‘Studenten dreigen niet meer het onderwijs te krijgen wat ze verdienen, er wordt roofbouw gepleegd op de docenten en de wetenschappelijke reputatie van Nederland staat op het spel. Zo verder gaan houden we niet meer vol.’ Later op de dag schaarde ook misschien wel Nederlands bekendste wetenschapper Robert Dijkgraaf zich met een filmpje op Twitter achter de actie.
Duikbril
Zoals meer van de enkele tientallen actievoerders in Den Haag, is Kees de Glopper in toga, met op zijn hoofd een rode baret, duikbril en snorkel. Hij steunt de actie vanaf de kade. De Glopper is zelf een aantal keer langdurig uitgevallen, grotendeels door de werkdruk aan de universiteit. “Al zit daar altijd een persoonlijke component aan.” Hij ziet de problemen toenemen. “Collega’s worden structureel overvraagd. Vooral degenen die het moeilijk vinden om uiterst pragmatisch te werken vallen uit. Dat is natuurlijk doodzonde.”
Zelf heeft De Glopper z’n werk inmiddels teruggeschroefd van vijf naar drie dagen per week. “In de praktijk zijn dat er dan vijf.” Remco Breuker van WO in Actie loopt intussen zonder bescherming tot aan z’n knieën het water in. “Er moet structureel geld bij, zodat het aantal tijdelijke contracten fors terug kan. We gaan door met actievoeren tot we weer op een normale manier en onder gezonde voorwaarden onze studenten kunnen onderwijzen.”
Ironie
Ook in Nijmegen, Groningen, Maastricht, Utrecht en Amsterdam werd vandaag onder de noemer Alarmdag coronaproof actie gevoerd. Al kon niet iedereen die dat wilde aanhaken, laat deze docent via Twitter weten.
De actievoerders willen een ‘normaal academisch peil’. Dat moet haalbaar zijn, wanneer jaarlijks structureel 1,1 miljard euro extra naar het wetenschappelijk onderwijs gaat. Dat vinden de organiserende onderwijsclubs, waaronder de AOb.
Dit bedrag komt in de buurt van wat PricewaterhouseCoopers onlangs berekende voor wetenschappelijk onderwijs en onderzoek. De sector zou 800 miljoen euro structureel en eenmalig 300 miljoen euro nodig hebben. Duisenberg denkt bij een nieuw kabinet een goede kans te maken op dit geld: “De meeste politieke willen investeren in het hoger onderwijs. Dan wel om de werkdruk te verlagen, of omdat ze de kenniseconomie belangrijk vinden.”
Lees ook: ‘Onderzoek wijst uit: miljard euro tekort in hoger onderwijs’