Akkoord over nieuwe pensioenregeling ABP
Er ligt een akkoord op hoofdpunten voor een nieuwe pensioenregeling bij pensioenfonds ABP. De overeenkomst is nodig vanwege de nieuwe Pensioenwet die ervoor zorgt dat pensioenfondsen te maken krijgen met nieuwe regels.
“Het was een enorme klus, maar ik ben blij dat we voor alle groepen een plus realiseren”, zegt AOb-pensioenadviseur Roelf van der Ploeg.
De afspraken zijn gemaakt door de Pensioenkamer van pensioenfonds ABP, het grootste pensioenfonds van Nederland waar onderwijspersoneel en medewerkers van de overheid bij zijn aangesloten. In de Pensioenkamer zitten de bonden en de werkgevers. De nieuwe pensioenregeling gaat per 1 januari 2027 gelden voor 3 miljoen deelnemers, in de pot van het ABP zit zo’n 470 miljard euro.
Nieuw stelsel
De nieuwe Pensioenwet -die in 2019 tot stand kwam en in mei dit jaar door de Eerste Kamer is aangenomen- zorgt ervoor dat pensioenfondsen geen garanties meer geven voor het pensioenbedrag per maand als je stopt met werken. Iedereen krijgt een eigen pensioenpotje en de hoogte van het pensioen hangt voortaan af van de opbrengsten uit beleggingen. Pensioenfondsen kunnen de pensioenen daardoor sneller verhogen als het goed gaat en zijn af van de strike regels rondom rekenrentes en dekkingsgraden. Ook kunnen ze eerder korten in slechtere tijden.
Een andere belangrijke verandering is het verdwijnen van de ‘doorsneepremie’. In het oude stelsel betaalde iedereen dezelfde premie en bouwde iedereen hetzelfde pensioen op. Nu blijven werknemers dezelfde premie betalen, maar dat premiegeld gaat naar het persoonlijk aandeel in het pensioenvermogen. Het geld van jongeren kan langer renderen en zal een hoger pensioen opleveren. Een nieuw pensioenstelsel is nodig vanwege de veranderende arbeidsmarkt, waarbij werknemers lang niet meer altijd bij één werkgever in loondienst zijn, en de hogere levensverwachting. Samen bereiken we meer! Sluit je aan bij de AOb
Van der Ploeg onderhandelde dit jaar over de nieuwe pensioenregeling bij het ABP. “Dit akkoord is daar een uitwerking van. Het is duidelijk hoe de nieuwe regeling eruitziet en ook wat we doen tijdens de overgang naar de nieuwe regeling.” Het uitgangspunt was om voor alle ABP-deelnemers een ‘koopkrachtig pensioen’ te behouden. Dat is volgens de AOb-pensioenadviseur gelukt. “Niemand gaat er op achteruit bij normale economische scenario’s.”
Niemand gaat er op achteruit bij normale economische scenario’s
Compensatie
De bonden zorgden dat er compensatie kwam voor de werknemers tussen de 45 en 65 jaar. “Deze groep zou er anders mogelijk op achteruit zijn gegaan in het nieuwe stelsel door het afschaffen van de doorsneepremie. Wij willen 'pech-en gelukgeneraties' voorkomen. Dat is gelukt."
De bonden zorgden voor een compensatie voor werknemers tussen de 45 en 65 jaar
Verder springt de afspraak over het nabestaandenpensioen voor de pensioendatum in het oog. “Als de verzekerde overlijdt, krijgt de nabestaande maandelijks 41 procent van het laatste salaris op de rekening”, zegt de AOb-pensioenadviseur. “Ook kinderen die achterblijven ontvangen tot hun 25e levensjaar 7 procent van het laatste salaris.” De laagste inkomens profiteren het meest van deze afspraak. Maar ook voor middeninkomens is dit een betere regeling, voor de allerhoogste inkomens blijft het gelijk.
Op dit moment ontvangen nabestaanden een stuk minder, omdat de berekening wordt gemaakt op basis van het te bereiken pensioen en niet over het laatste salaris. "Het pensioenbedrag -inclusief AOW- is al zo’n 70 procent van het loon. Met een inkomen van 35 duizend euro betekent dat het nabestaandenpensioen over 20 duizend euro wordt berekend. Het te bereiken pensioen is dan 14 duizend euro. Het nabestaandenpensioen voor AOW-leeftijd is dan een kleine 10 duizend euro. In de nieuwe regeling zal het nabestaandenpensioen 41 procent zijn van 35 duizend euro. Nabestaanden ontvangen dan 14.350 euro. Een aanzienlijke verbetering ten opzichte van de huidige regeling."
Het nabestaandenpensioen is een stuk beter dan de huidige regeling
Solidariteit
In de nieuwe pensioenregeling is ook een solidariteitspot opgenomen. “Dit vonden wij belangrijk, want je wil als het economisch slechter gaat niet direct korten”, zegt Van der Ploeg. "Ook verzekeren we met deze reserve het risico als we allemaal ouder worden dan de levensverwachting. Mocht de beurs instorten, dan zit er in deze pot ook een buffer voor werkenden."
De nieuwe pensioenpremie wordt 27,2 procent vanaf 1 januari 2027. Op dit moment is die premie 27 procent. De verdeling tussen werkgevers (70 procent) en werknemers (30 procent) blijft gelijk. Verder wordt het mogelijk om in de onderwijscao’s aanvullende afspraken te maken over de pensioenregeling.
Instemmen
Dit is een akkoord op hoofdpunten. Eind februari 2024 hopen de partijen een uitgewerkte versie te hebben met alle details, dit is ook verplicht vanuit de nieuwe wet. Deze versie leggen de bonden eind maart, conform de wet, voor aan verenigingen voor gepensioneerden. “In april moet er een definitief akkoord liggen”, zegt Van der Ploeg. “Daarover mogen alle achterbannen hun stem uitbrengen.”
AOb-leden zullen dan een mail krijgen. “We hopen dat het voor de zomer van 2024 definitief is, zodat het ABP zich kan voorbereiden op de invoering en de Nederlandse Bank de tijd heeft om te toetsen of de afspraken aan alle wettelijke eisen voldoen. Uiteraard geeft ook het verantwoordingsorgaan van het ABP -de medezeggenschapsraad van het pensioenfonds- een oordeel over de afspraken.”
Benieuwd naar alle afspraken en details? Download het akkoord