PO
VO

Advies Gezondheidsraad: ‘Geef onderwijspersoneel griepprik’

Mensen die werken in het onderwijs moeten een griepprik aangeboden krijgen. Zij werken vaak in kleine ruimtes met andere mensen waardoor ze een hoger risico lopen om ziek te worden of anderen te besmetten. Dat staat in een advies van de Gezondheidsraad aan het kabinet. AOb-bestuurder Thijs Roovers: “De griepprik moet altijd vrijwillig en gratis zijn.”

Tekst Karen Hagen - Redactie Onderwijsblad - - 2 Minuten om te lezen

Griep

Beeld: Typetank

De Gezondheidsraad, die de regering voorziet van wetenschappelijk adviezen, noemt het onderwijs en de kinderopvang expliciet in het rapport. De raad ziet ‘aanwijzingen’ voor een toegenomen risico op griep. ‘Omdat de commissie geen redenen heeft te veronderstellen dat deze groepen werknemers makkelijker ziek worden dan andere groepen, neemt zij aan dat dit toegenomen risico op ziekte een weerspiegeling is van een sterkere mate van blootstelling aan het griepvirus.’

Andere groepen werknemers die werken in een kleine ruimte en vaak contact hebben met andere mensen, zoals kappers en personeel in het openbaar vervoer, moeten -als het aan de raad ligt- ook een griepprik krijgen. Dat is nodig voor henzelf, maar ook om kwetsbare mensen te beschermen. Bij de verhoogde risico's spelen volgens de raad meerdere factoren mee. Het gaat om de grootte van de ruimte en of er goede ventilatie is. Maar ook om de duur, de frequentie, het aantal contacten en de intensiteit van de contacten.

Er mag geen dwang of een registratie aan te pas komen

Roovers, bestuurder voor het primair onderwijs bij de bond, benadrukt dat de griepprik altijd een vrijwillige keuze moet zijn. “Er mag geen dwang of een registratie aan te pas komen”, zegt hij. “Verder moet de prik gratis worden aangeboden.”

Erkenning en bevestiging

Dit advies is volgens de AOb-bestuurder een bevestiging dat onderwijspersoneel meer risico loopt door het werk in de klas. Hoewel dit advies over de griepprik gaat, is het daarmee ook een erkenning voor collega’s die corona opliepen in 2020 en kampen met long covid. “Ook zij werden veel meer blootgesteld aan het coronavirus", zegt Rovers. "Het zou werkgevers, maar eigenlijk ook het kabinet en de maatschappij sieren als er voor hen een nette regeling komt.” Eerder bleek al dat long covid in de sector onderwijs vorig jaar het grootste effect had op het langdurig ziekteverlof had van werknemers. Deze impact van corona bleek uit cijfers van de WIA-aanvragen bij het UWV. 

Het zou werkgevers, maar ook het kabinet en de maatschappij sieren als er voor hen een nette regeling komt

De AOb pleit als oplossing al een tijd voor een algemene arbeidsongeschiktheidsverzekering die met terugwerkende kracht ingaat vanaf maart 2020. In het hbo is dit onlangs in de cao afgesproken. “Wij zetten ons hier ook voor in bij de cao-onderhandelingen in het funderend onderwijs”, zegt Roovers.
Samen bereiken we meer! Sluit je aan bij de AOb