Alle

ABP-vermogen groeit tot boven 500 miljard

Het vermogen van pensioenfonds ABP, waar alle medewerkers uit het onderwijs bij zijn aangesloten, is eind 2023 weer boven de 500 miljard euro uitgekomen. De dekkingsgraad, die weergeeft of het fonds genoeg geld in kas heeft om de pensioenen nu en in de toekomst te betalen, blijft met 110,5 procent nagenoeg stabiel.

Tekst Karen Hagen - Redactie Onderwijsblad - - 2 Minuten om te lezen

Spaarvarken

Beeld: Typetank

“Met deze dekkingsgraad kunnen we veilig het nieuwe stelsel invaren”, zegt AOb-pensioenadviseur Roelf van der Ploeg.

ABP maakte vandaag in een jaarbericht alle cijfers over 2023 bekend. In het overzicht is te zien dat eind 2022 de dekkingsgraad nipt hoger was met 110,9 procent. Een jaar later concludeert het ABP dan ook dat de dekkingsgraad ‘nagenoeg stabiel is gebleven’ met 110,5 procent. Ook het vermogen steeg van 459 miljard euro naar 502 miljard euro.

De AOb komt op voor jouw pensioen. Samen staan we sterker.  Sluit je aan bij de AOb

“We kunnen constateren dat alles redelijk stabiel erbij ligt”, zegt Van der Ploeg. Met een dekkingsgraad van 110 procent zit het ABP ook goed op koers om ‘veilig’ het nieuwe stelsel in te gaan. “Daar kunnen we de solidariteitsreserve mee vullen, zodat we in het nieuwe stelsel ook tegenvallers kunnen opvangen. En de compensatie voor het afschaffen van de doorsneepremie in het nieuwe stelsel kunnen we hiervan betalen waar vooral deelnemers van boven de 40 jaar last van zouden krijgen.”

Plotselinge wending

Vorig jaar leek het er niet op dat het ABP ‘stabiel’ zou afsluiten. In de tussenliggende kwartalen steeg de dekkingsgraad, maar in het laatste kwartaal daalde die weer als gevolg van de pensioenverhoging met 3 procent. Ook de rente daalde scherp in het laatste kwartaal. Van der Ploeg: “Het is goed nieuws dat de dekkingsgraad ondanks de gedaalde rente behoorlijk op peil ligt. Dat komt vooral doordat de beleggingsresultaten in het vierde kwartaal dit goed hebben gemaakt.” In 2023 maakte ABP 9,3 procent winst uit beleggingen; zo’n 42 miljard euro. “En dit is allemaal in dat laatste kwartaal behaald”, zegt de AOb-pensioenadviseur. “Het laat zien dat de beweging van de markten enorme invloed heeft.”  

Ondanks de gedaalde rente is de dekkingsgraad behoorlijk op peil. De beleggingsresultaten in het vierde kwartaal hebben het goedgemaakt

Pensioenverhoging

Eind november dit jaar bepaalt het bestuur van het ABP of en hoeveel de pensioenen in 2025 worden verhoogd. Ze kijken daarvoor naar de financiële positie in oktober 2024 en wat de prijsstijgingen zijn tussen september 2023 en 2024.

Afgelopen december meldde de AOb al dat de pensioenen van oud onderwijsmedewerkers met 3 procent verhoogd zijn voor dit jaar. ABP-voorzitter Harmen van Wijnen zegt hierover in het jaarbericht: ‘Dankzij de overgang naar het vernieuwde stelsel mochten we voor de derde keer gebruik maken van soepelere regels en we konden daardoor de pensioenen van werkenden en gepensioneerden per januari 2024 weer verhogen.’

Dankzij de overgang naar het vernieuwde stelsel mochten we gebruik maken van soepelere regels, we konden daardoor de pensioenen verhogen

Rust

Van Wijnen roept in het jaarbericht op om de aangenomen wet die de toekomst van het nieuwe pensioenstelsel regelt ‘met rust te laten.’ Na de verkiezingen ontstond discussie over het nieuwe pensioenstelsel. ‘De wet is zorgvuldig en democratisch tot stand gekomen, vindt de voorzitter.

Verder lezen in dossier: