ABP biedt uitkering bij arbeidsongeschiktheid, maar extra verzekeren is goed idee
Toen ik in dienst kwam als leerkracht in het basisonderwijs kreeg ik de optie om een aanvullende arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. Is dat nodig?
Tekst
Lizanne Schipper - redactie Onderwijsblad
-
-
Minder dan een minuut om te lezen
Beeld: Typetank
Het antwoord is ja. Het ABP biedt bij arbeidsongeschiktheid een uitkering. Maar die is in sommige situaties (bij lange na) niet voldoende. Een aanvullende arbeidsongeschiktheidsverzekering is daarom toch een goed idee.
70 procent
Wat gebeurt er met je inkomen als je voor langere tijd uitgeschakeld bent? Dat is een wat technisch verhaal, maar in grote lijnen zit het zo: het eerste jaar krijg je van je werkgever gewoon elke maand je salaris, het tweede ziektejaar zakt dat naar 70 procent. Kun je in die periode nog een beetje werken, dan krijg je ook die uren uitbetaald, aldus AOb-jurist Rick Goldschmitz. “Ook wanneer je als docent tijdelijk de koffie rondbrengt.”
Lukt het na die twee jaar niet om weer aan het werk te gaan, dan beland je in de Wia (de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen).
In de eerste fase kun je sowieso rekenen op een uitkering van 70 procent van je basissalaris (dus zonder toeslagen). Daarbovenop krijg je nog het arbeidsongeschiktheidspensioen van het ABP.
Gedeeltelijk arbeidsongeschikt
Ben je volledig uit de running, dan betaalt het ABP 10 procent van je loon en kom je in totaal dus uit op 80 procent van je oude salaris. Maar stel dat je maar voor een deel arbeidsongeschikt bent. De keuringsarts vindt bijvoorbeeld dat je nog de helft van je vroegere salaris kunt verdienen. In dat geval krijg je slechts de helft van je ABP-arbeidsongeschiktheidspensioen, dus 5 procent van je oude loon. Deze eerste wia-fase duurt maximaal twee jaar.
De klos
Wat daarna gebeurt, hangt af van de vraag of je nog wat uren kunt maken. Ben je volledig afgekeurd, dan kun je een iva-uitkering krijgen (ofwel Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten). Die loopt door tot je aow-leeftijd en bedraagt 75 procent van je basissalaris, aangevuld met die 10 procent van het ABP.
Ben je gedeeltelijk arbeidsongeschikt dan ligt het wat ingewikkelder. Je kunt dezelfde uitkering als in de eerste fase houden, maar op één voorwaarde. Over de uren die je volgens de keuringsarts nog kunt werken, moet je minimaal de helft van je oorspronkelijke loon ook echt verdienen. Stel dat je voor de helft bent afgekeurd, dan moet je dus 25 procent van je oude loon zelf zien binnen te halen. Dat levert ook wat extra inkomen op, want voor elke zelf verdiende euro krijg je 30 cent inkomen erbij.
Lukt dat niet, dan ben je volgens Goldschmitz van AOb de klos. In dat geval krijg je slechts een (laag) percentage van het minimumloon over de uren die je volgens de arts niet kunt werken. Wel maakt het ABP in deze situatie een maandelijkse aanvulling over. Die komt neer op zo’n 65 procent van het verschil tussen het minimumloon en het oude loon. “Maar zonder aanvullende arbeidsongeschiktheidsverzekering blijft dat een forse terugval”, aldus Goldschmitz. “Daar komt bij de die aanvulling van het ABP maximaal tien jaar geldt, daarna zak je verder terug.”
Zeker fijn dus, dat arbeidsongeschiktheidspensioen van het ABP. Maar via je werkgever een aanvullende verzekering afsluiten, blijft een aanrader.
Stress en burn-out
-Ongeveer 2600 medewerkers in onderwijs en wetenschap kwamen in 2022 in een wia-uitkering terecht.
-In totaal kregen 17800 onderwijsmedewerkers in 2022 een arbeidsongeschiktheidsuitkering.
-Dat is ruim 3,1 procent van alle werknemers in deze sectoren.
-Meest gestelde diagnose: psychische aandoeningen door ernstige stress, zoals burn-out. Bron: UWV
WIA-begeleiding
Staat een keuring door het UWV op stapel? Neem tijdig contact op met een van de vrijwillige wia-begeleiders bij AOb. Voor tips en adviezen hoe je dat gesprek het beste kunt voeren. Bagatelliseer bijvoorbeeld niet je klachten en sta op een persoonlijk gesprek in plaats van een telefoontje. Wil je in gesprek met een van de wia-begeleiders? Neem dan contact op via 0900 4636262 of info@aob.nl
Dit gaat veranderen (ten goede!)
Ben je arbeidsongeschikt, dan bouw je nog maar voor 50 procent ouderdomspensioen op. Als je in deze situatie overlijdt voor je aow-leeftijd, krijgt je partner ook maar de helft van het nabestaandenpensioen. Dat gaat veranderen: met ingang van de nieuwe pensioenregeling in 2027 krijgt de nabestaande het volledige bedrag.
Verder lezen? Word AOb lid!
Als lid heb je toegang tot alle content van de website. Meer over alle voordelen vind je hier.